پروژه نورالینک در چه سالی اجرا می‌شود؟

پروژه نورالینک

این روزها ایلان ماسک در همه جا حضور دارد؛ از توییتر گرفته تا تسلا، از اسپیس ایکس و رویای زندگی در مریخ گرفته تا اینترنت ماهواره‌ای استارلینک. اما یکی از بحث ‌‌برانگیز‌ترین شرکت‌های ماسک، کمپانی نورالینک است. پروژه نورالینک می‌خواهد با کاشت تراشه درون مغز بیماران، امکان حرکت و برقراری ارتباط را دوباره برای آن‌ها فراهم کند. این شرکت سال‌هاست شروع به آزمایش تراشه‌اش روی حیوانات کرده و می‌خواهد برای شروع آزمایش‌های انسانی از رگولاتوری آمریکا تاییدیه بگیرد. اما تا به امروز موفق به چنین کاری نشده است. نورالینک در سال 2016 راه اندازی شد.

پروژه نورالینک چیست؟

پروژه نورالینک از دوکلمه Neuron (نورون) و Link (اتصال) تشکیل شده که به طور کلی هدفش اتصال نورون‌های مغز به تراشه‌های کامپیوتری هست. تا انسان بتواند توانایی‌های جسمی و ذهنی‌اش را بهبود ببخشد. این پروژه ابتدا برای کمک به افراد دارای معلولیت جسمی مثل بینایی بخشیدن به کسانی که به طور مادرزاد نابینا هستند و یا توانایی راه رفتن برای کسانی که معلولیت دارند هدف گذاری شده بود. اما در حال حاضر هدف این پروژه فراتر از این بحث‌هاست.

روش استفاده از تراشه نورالینک به چه صورت است؟

روش استفاده از تراشه‌های Neuralink هم به این صورت است که این تراشه‌های کامپیوتری داخل جمجمه و مغز انسان کار گذاشته می‌شود و با مغز ارتباط برقرار می‌کند. قسمت دیگری از این دستگاه خارج از مغز و احتمالا پشت گوش قرار می‌گیرد. و از باطری و نرم افزار تشکیل شده و هدفش آپدیت نرم افزار و همچنین کنترل الکترودهاست. ذهن انسان بیش از 86 میلیارد نورون یا رشته عصبی دارد که اطلاعات را به‌ کمک سیگنال‌های الکتریکی از طریق سیناپس‌ها ارسال می‌کند. با استفاده از نورالینک تمامی رشته‌های دستگاه به مغز متصل می‌شوند و می‌توان بیش از ۱۰۰۰ نورون مغزی را به‌ صورت لحظه به لحظه مانیتور کرد.

توضیحی مختصر درباره پروژه نورالینک

نورالینک، شرکت تجهیزات پزشکی متعلق به ایلان ماسک است که روی کاشت تراشه مغزی کار می‌کند. براساس اسناد بررسی ‌شده توسط خبرگزاری رویترز و منابع آگاه بازار، برخی کارمندان نورالینک نسبت به آزمایش‌های حیوانی نورالینک شکایت‌ دارند. و می‌گویند این شرکت در انجام آزمایش‌ها، عجله می‌کند. همین مسئله باعث آزار و مرگ حیوانات آزمایشگاهی می‌شود. نورالینک در حال توسعه ایمپلت مغزی می‌باشد و امیدوار است با این تراشه مغزی بتواند به افراد دارای ناتوانی‌های جسمی و سایر بیماری‌های عصبی کمک کند. به گفته دو منبع معتبر، به درخواست یک دادستان فدرال، وضعیت فعالیت این شرکت در حال بررسی است. تا مشخص شود آزمایش‌های این شرکت برای توسعه تراشه، منافاتی با قوانین مربوط به حقوق حیوانات نداشته باشد.

شرکت Neuralink یک شرکت فناوری عصبی آمریکایی است که رابط‌های کاشتنی مغز و کامپیوتر (BCIs) مستقر در فرمونت، کالیفرنیا را توسعه می‌دهد. Neuralink که توسط ایلان ماسک و تیمی متشکل از هفت دانشمند و مهندس تاسیس شد، در سال 2016 راه اندازی شد. نورالینک در حال حاظر بر دو محصول اصلی فعالیت دارد. اولین محصول یک تراشه مغزی می‌باشد که قرار است ناتوانی حرکتی و یا بیماری‌های مختلف مغزی را درمان کند و دومین محصول یک ربات جراح است که بتواند تراشه را در مغز انسان قرار دهد.

نورالینک

هدف ایلان ماسک از راه اندازی پروژه نورالینک

هدف اصلی ایلان ماسک از توسعه پروژه نورالینک کمک به افراد دارای معلولیت و به‌ ویژه افراد دارای معلولیت حرکتی است. این تکنولوژی می‌تواند به این دسته از افراد کمک کند تا استقلال خودشان را دوباره به دست بیاورند و تنها کافی است به کار مورد نظر خودشان فکر کنند تا انجام شود. از طریق نورالینک افرادی که دارای معلولیت حرکتی هستند، می‌توانند کار با کامپیوتر، کنترل ارگان‌های مصنوعی، نوشتن مقالات مختلف یا حتی نقاشی ‌کشیدن و… را تنها با فکر کردن انجام دهند.

همچنین در آینده نورالینک می‌تواند در درمان بیماری‌هایی مانند: تشنج، آسیب مغزی، پارکینسون، سکته، زوال عقل و حتی نقص بینایی و شنوایی به بیماران کمک کند. نورالینک اهداف تجاری متعددی هم دارد؛ برای مثال به گفته ایلان ماسک، این پروژه می‌تواند موسیقی را به‌ صورت مستقیم روی مغز شما پخش کند و در آینده ممکن است شرایطی به وجود بیاید که حتی نیاز نباشد به مکالمات مختلف هم گوش کنید. با حذف پروسه لمس کیبورد، نورالینک می‌تواند سرعت نوشتن مقالات مختلف را نیز افزایش دهد یا حتی بتوانید بدون در دست گرفتن فرمان رانندگی کنید.

بخش‌های تشکیل دهنده پروژه نورالینک

در پروژه نورالینک جهت اتصال نورون‌ها به کامپیوتر دو بخش مجزا و تفکیک شده قرار دارد که عبارتند از:

تراشه نورالینک داخل مغز

قسمت اصلی این پروژه تراشه‌ای است که در داخل مغز گذاشته می‌شود، برای قرار دادن تراشه در داخل مغز قسمتی از پوست سر برداشته و تراشه روی مغز با استفاده از جراحی رباتیک گذاشته می‌شود. اندازه این تراشه کوچک می‌باشد و دارای 4 میلی متر ارتفاع و 8 میلیمتر قطر است به همین دلیل سطح کوچکی از پوست مغز باز می‌شود، تراشه نورالینک متشکل از 4 بخش و تراشه مجازی N1 می‌باشد و شامل:

  • 3 تراشه N1 کنترل حرکات در قشر حرکتی مغز
  • 1 تراشه N1 به عنوان حسگر در قشر حسی می‌باشد. 

کاربرد نورالینک

قسمت خارجی دستگاه

بخش دیگر که برای تحقق این هدف لازم و ضروری می‌باشد، قطعه خارجی یا Link است. که بیرون از مغز و غالبا پشت گوش قرار خواهد گرفت این قطعه، نرم افزار و باتری را در خود جای داده است و با دو هدف اصلی ایجاد شده است که عبارتند از:

  • بروز رسانی نرم افزار
  • کنترل الکترودها

لازم است بدانید که این قطعه قابلیت شارژ شدن را با باتری موجود در آن دارد و زمانی که شارژ قطعه خارجی کاهش یابد می‌توانید آن را از پشت گوش خارج کنید و آن را پس از شارژ شدن مجدد استفاده کنید.

در آینده نورالینک به کجا می‌رسد؟

از لحاظ سرمایه و ارزش، نورالینک احتمالا از شرکت‌هایی مانند: اپل و آمازون نیز بزرگ‌تر و قوی‌تر خواهد بود و حتی ممکن است شما را از داشتن گوشی موبایل یا ساعت هوشمند بی‌نیاز کند؛ در این صورت شما می‌توانید تمامی کارهایی که نیاز دارید این دستگاه‌ها انجام دهند، در ذهن خودتان انجام دهید. به همین دلیل موفقیت نورالینک، سبب تغییر خط سیر نوآوری‌های آینده خواهد شد. در واقع در حال حاضر که به نورالینک فکر می‌کنیم، تکنولوژی‌هایی مثل واقعیت مجازی و واقعیت افزوده کاملا بی‌ استفاده به نظر می‌رسند.

اما هدف نورالینک فراتر از چیزهایی مثل واقعیت افزوده است. برای مثال با وجود این پروژه کارهایی مانند تله‌پاتی خیلی هم دور از تصور نیستند. می‌توانید سیگنال‌های الکتریکی را که توسط این دستگاه دریافت می‌شوند، به ‌صورت بی‌سیم به دستگاه‌های دیگر نیز منتقل کنید. انتقال پیام میان دستگاه‌های نورالینک مثل این است که یک عکس را از طریق تلگرام برای دیگران ارسال کنید. حتی ممکن است در آینده از طریق نورالینک بتوانید با افرادی که در سیاره‌های دیگر زندگی می‌کنند، تماس بگیرید. ممکن است در آینده این پروژه بتواند سیگنال‌های الکتریکی را به ‌راحتی به تصویر یا پیام‌های ویدئویی ارسال کند و آن‌ها را برای افراد دیگر بفرستد. این قابلیت با گذر زمان نیز بهبود می‌یابد.

نتیجه گیری

در اخر هدف اصلی پروژه نورالینک کمک به انسان برای برقراری ارتباط توسط مفز با ماشین‌ها و هوش مصنوعی است. این پروژه جسورانه و بلند پروازانه ایلان ماسک بودهاست. که طی آن مغز انسان به اینترنت متصل شده و برای کمک به کنترل ماشین‌ها برای استفاده تجاری طراحی می‌شود. از پروژه Neuralink اطلاعات خیلی زیادی در دسترس نیست. اما گزارش شده که آزمایشات موفقی روی پستانداران انجام شده و احتمالا به زودی وارد مرحله آزمایش انسانی شود. مطمئنا همانقدر که این پروژه می‌تواند دنیا را عوض کند به همون اندازه می‌تواند ترسناک هم باشد.

دانلود PDF مقاله پروژه نورالینک

1/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *