مقایسه هارد SSD با HDD

هارد SSD

چندسالی بیشتر از ارائه تجهیزات ذخیره‌سازی برای کامپیوترها، نمی گذرد و کاربران انتخاب های محدودی داشتند. در حال حاضر رقابت هارد‌های ذخیره‌سازی بین دو تکنولوژی متفاوت است. از یک طرف رقابت هارد‌ SSDیا حالت جامد (solid state drive) که مدرن‌ترین و پرسرعت‌ترین ورودی‌های جدید بازار هستند. در طرف دیگر تکنولوژی قدیمی اما همچنان توانمند و قدرتمندی به نام هارددیسک یا هارد HDD وجود دارد که همچنان بازار خاص خود را دارد.
مسئله‌ی مهم، انتخاب بین این دو است به همین دلیل در مطلبی که خواهید خواند. به بارزترین نکات برای انتخاب هارد SSD و HDD خواهیم پرداخت و مزایا و معایب هر کدام را تشریح خواهیم کرد.

توضیح کوتاهی درباره هارد SSD و HDD

هارد دیسک‌های مرسوم که چرخشی هستند، به‌عنوان یک قطعه ذخیره‌سازی دائمی برای کامپیوترها استفاده می‌شود. مفهوم ابزار ذخیره‌سازی دائمی این است که با قطع جریان برق، اطلاعات ذخیره‌شده در سیستم از بین نمی‌روند.
به‌ طورکلی هارددیسک یک پلاتر فلزی با پوشش مغناطیسی است و وظیفه‌ی آن ذخیره‌سازی داده‌ی مورد علاقه‌ی شما است. حال چه این داده یک بازی با گرافیک عالی باشد چه یک فیلم با کیفیت و موسیقی بی نظیر.

وقتی ‌که پلاتر می‌چرخد، هد خواندن و نوشتن در هارددیسک به اطلاعات مورد نظر شما دسترسی پیدا می‌کند. این گونه هارد‌ها مبتنی بر حرکت دیسک بوده و ده‌ها سال از تولد آن‌ها می‌گذرد.
اما همچنان نقش مهمی در بازار داغ ابزارهای ذخیره‌ساز‌ی دارند. امروزه هارددیسک‌ها در دو دسته‌ی اصلی اکسترنال و اینترنال و در سایزهای ۲.۵ اینچ که مناسب لپ‌تاپ است و ۳.۵ اینچ برای رایانه‌های رومیزی در بازار موجود هستند.

یک هارد SSD به خوبی قادر به انجام تمامی عملکردهایی است که یک هارددیسک نیز انجام می‌دهد. اما به‌جای دیسک مغناطیسی، داده‌ها و اطلاعات روی هارد‌های فلش که متصل به هم هستند، ذخیره می‌شود.
این تراشه‌ها می‌توانند مانند لپ‌تاپ‌ها به‌طور مستقیم به مادربورد متصل باشند. یا توسط پورت PCI Express یا به‌صورت قطعات کوچک و با استفاده از پورت‌های موجود به سیستم دسکتاپ یا لپ‌تاپ متصل شوند.

اس اس دی‌ها تراشه‌هایی هستند که آینده از آن‌ها خواهد بود.

استفاده از تکنولوژی‌های جدید در این هارد‌ها، باعث شده بسیاری از محدودیت‌های هارددیسک‌ها را نداشته باشند. لپ‌تاپ‌های رده بالا و ultrabook های جدید عمدتا از هارد‌های SSD بهره‌مند هستند.
از طرفی بسیاری از لپ‌تاپ‌ها قدیمی نیز به کمک پورت ساتای تعبیه شده در آن‌ها قادر هستند از هارد‌ SSD استفاده کنند.

عموما دو نوع هارد‌ی ۲.۵ اینچی و M.2 برای کاربران عادی در بازار وجود دارد. نوع اول هزینه کمتری دارد و تقریبا روی تمام کامپیوترهای دسکتاپ نصب می‌شود.
اما M.2ها به‌عنوان پیشتازان سرعت و تکنولوژی تنها در لپ‌تاپ‌های رده بالا و کامپیوترهایی با مادربوردهای جدید دیده می‌شوند. هارد‌های M.2 نسبت به هارد SSDهای ساتا به دلیل عملکرد بهتر، قیمت بالاتری نیز دارند.

با وجود این که در این مطلب، بیشتر درباره ابزار ذخیره‌سازی اصلی سیستم صحبت می‌کینم. ولی تقریبا تمامی موارد که عنوان ‌شده‌اند را می‌توان به درایوهای اکسترنال نیز تعمیم داد زیرا از این نظر شبیه هم هستند.
هارد‌های اکسترنال برای کاربردهای آرشیوی و ذخیره‌ی اطلاعات کم‌کاربرد بیشتر مرسوم هستند.
به همین دلیل بخش بزرگی از بازار همچنان در اختیار هارد‌های مبتنی بر دیسک است. اما هارد‌های اکسترنال SSD نیز جایگاه خود را در بازار پیدا کرده‌اند و می‌توان جهت انجام کارهای حرفه‌ای‌تر از آن‌ها بهره گرفت.

هارد اکسترنال SSD

مزایا و معایب هارد SSD و HDD

هارد SSD و هارد HDD یک کار را انجام می‌دهند. سیستم شما را بوت می‌کنند و برنامه‌ها و فایل‌های شخصی شما را ذخیره‌سازی می‌کنند.
اما هر یک از این دو هارد، ویژگی‌های خاص خود را دارا می‌باشند. در ادامه این مطلب تفاوت‌های این دو محصول را بررسی کرده و درباره انتخاب هر یک توضیحاتی خواهیم داد.

از طرفی هارد SSD که برای کاربران ارائه می‌شود، تا ۴ ترابایت حجم دارند. اما هارد‌هایی با این حجم قیمت بسیار بالایی دارند. عموما هاردهای ۱۲۸ تا ۵۱۲ گیگابایت به‌عنوان درایو ذخیره‌سازی اصلی است.
یک هارد ۱۲۸ گیگابایتی برای نصب‌ سیستم عامل ویندوز، برنامه‌های کاربردی و حدودا ۵۰ گیگابایت فضای خالی در اخیتارتان می‌دهد.
هارد ۲۵۶ گیگابایتی نیز علاوه بر موارد گفته شده امکان نصب میانگین ۳ بازی مدرن را برای شما امکان‌پذیر می‌کند.

ظرفیت موردنیاز برای کاربران مالتی‌مدیا با سیستم‌های رده بالا بیش از ۱۲۸ گیگ است و بین ۱ الی ۴ ترابایت است.
به همین دلیل این کاربران باید تنها برای داده‌هایی که هر روز با آن سروکار دارند. از هارد SSD استفاده کنند و گذشته از این از سرعت بالای آن‌ها نیز لذت می‌برند.
به نظر می‌رسد ابزارهای ذخیره‌سازی ابری برای ذخیره و به اشتراک‌گذاری فایل‌ها بین گوشی، تبلت و کامپیوتر شخصی مناسب باشند. اما خرید ابزار ذخیره‌سازی شخصی کم هزینه هستند و فقط لازم است یک‌بار آن را بخرید.

آشنایی با هارد دیسک

هارددیسک‌های موجود در بازار تا ظرفیت‌های ۸ و ۱۲ ترابایت هستند. و عموما برای سرورها استفاده می‌شوند. هارددیسک‌ها بیشتر در ظرفیت‌های بالا استفاده می‌شوند.
به گونه‌ای که هارد دیسک‌‌های زیر ۵۰۰ گیگابایت تقریبا در بازار کم‌یاب هستند. اگر به‌دنبال استفاده از هارد برای ذخیره‌‌ی فایل‌هایی که کمتر استفاده می‌کنید هستید.
و همچنین به ظرفیت بالا نیاز دارید قطعا انتخاب اول شما می‌تواند هارددیسک باشد. خرید یک هارد SSD با ظرفیت بالای یک ترابایت بسیار پر هزینه خواهد بود.

عموما برای ظرفیت‌هایی در این سطح که فایل اهمیت چندانی ندارند هارددیسک‌ها معقول‌ترین انتخاب‌ها هستند. ترکیبی از هارددیسک برای ذخیره‌‌ی اطلاعات دم دستی و کم کاربرد مناسب است.
همینطور هارد SSD برای نصب نرم‌افزارها و سیستم‌ عامل بهترین راه برای استفاده از ظرفیت‌‌ هارد‌ها است. حتی برای یک کاربر حرفه‌ای نیز چنین ترکیبی بسیار سودمند خواهد بود و هزینه‌‌ها را کاهش خواهد داد.

دسترسی به اطلاعات و سرعت راه‌اندازی

به دلیل این که هارد SSD تراشه هستند، دسترسی به اطلاعات در آنها بسیار سریع‌تر خواهد بود. برعکس هارددیسک که محدودیت‌های فیزیکی آن در حرکت هد و ذخیره داده‌ها باعث ایجاد تأخیر در خواندن اطلاعات می‌شود.
در مجموع می‌توام گفت که SSDها دسترسی بسیار سریعی به اطلاعات دارند. سرعت دسترسی به اطلاعات در هارد SSDها به اندازه هارددیسک‌ها پایدار است به علاوه اینکه نوسان هم ندارند.

شاید جالب باشد بدانید که از نظر سرعت باز کردن فایل‌ها SSD ها تا ۳۰ درصد سریع‌تر از HDD ها هستند. همچنین سرعت بالا آمدن و اجرای اپلیکیشن‌ها نیز در آن‌ها بیشتر است.
سیستمی که مجهز به هارددیسک‌ است در حالت معمولی به ۳۰ الی ۴۰ ثانیه برای راه‌اندازی یا بوت ویندوز زمان نیاز دارد. در حالی که برای SSDها ۱۰ الی ۱۵ ثانیه بیشتر برای راه‌اندازی یا بوت زمان نمی‌خواهند.

تفاوت هارد SSD با HDD

سرعت انتقال داده

هارددیسک‌ها به‌صورت رایج آن‌ها در ۲ سرعت چرخش دیسک ۵۴۰۰ و ۷۲۰۰ موجود هستند. هارد دیسک‌های ۷۲۰۰ تقریبا ۳۰ درصد سریع‌تر از نمونه‌های ۵۴۰۰ بوده و بیشتر به‌صورت هاردهای اینترنال مورد استفاده قرار می‌گیرند.
البته باید عنوان کرد هارددیسک‌هایی با سرعت چرخش بالاتر نیز تولید می‌شوند. اما گستردگی استفاده از آن‌‌ها در مقایسه با دو مدل ۵۴۰۰ و ۷۲۰۰ که بسیار مرسوم هستند، کمتر است.
حال جالب است بدانید هارد‌های SSD از نوع SATA حدودا ۳ برابر در خواندن و نوشتن اطلاعات از یک هارددیسک ۷۲۰۰ دور در دقیقه سریع‌تر هستند.
برتری هارد‌ SSD از نوع M.2 در سرعت خواندن آن‌هاست. به طوری که این هارد‌ها چندین برابر سریع‌تر از هارد‌های SSD معمولی با درگاه SATA هستند.

قیمت هارد SSD و HDD

هارد‌ SSD با توجه به حجم بالا، سرعت و حتی برند آن‌، قیمت بیشتری دارند. یک هارددیسک اینترنال با ظرفیت ۱ ترابایت حدود ۴۰ الی ۵۰ دلار قیمت دارد.
در حالی که هارد SSD مدل ساتا با ظرفیت مشابه، قیمتی در حدود ۱۶۰ الی ۱۸۰ دلار دارد. هزینه‌ی نمونه‌های M.2 دو برابر نمونه‌های SSD ساتا است.

از آن‌جایی که هارددیسک‌ها از تکنولوژی قدیمی‌ استفاده می‌کنند هزینه‌ی کمتری به شما تحمیل خواهند کرد.
بنابراین اگر به‌دنبال یک هارد‌ی ذخیره‌سازی ارزان هستید هنوز این هارد‌ها اولویت شما هستند. اس‌اس‌دی ها به دلیل تکنولوژی جدید قیمت بالا‌تری نسبت به هارددیسک‌ها دارند.
اما پیشرفت در ساخت فلش‌های سه‌بعدی و افزایش ظرفیت آن‌ها آینده‌ی ابزارهای ذخیره‌سازی را تغییر خواهد داد. و آن‌ها از همین حالا باعث کاهش قیمت SSD ها شده‌اند.

اگر هزینه برای شما مهم‌ است SSDهای با ظرفیت بالا گزینه‌ی ایده‌الی برای شما نیستند.
در این صورت خرید یک هارد‌ SSD با ظرفیت پایین و استفاده‌ی ترکیبی از آن با یک HDD با ظرفیت بالا بهینه‌ترین راهکار و توصیه ما است.
اگر محدودیت مالی ندارید و استفاده حرفه‌ای دارید خرید هارد‌ SSD حتی در ظرفیت‌های بالا منطقی به نظر می‌رسد.
پس به‌طور خلاصه کمترین و بیشترین هزینه را به ترتیب برای خرید هارددیسک، یک هارد SSD با رابط SATA و هارد SSD از نوع M.2 خواهید داشت.

 به هر آنچه که فکر کنید در آینده برای شما پدیدار خواهد شد.

دانلود pdf مقایسه هارد SSD با HDD

4.6/5 - (14 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *