آشنایی با مفهوم امنیت اطلاعات

امنیت اطلاعات

قبل از شناخت امنیت اطلاعات بهتر است به تعرفی کلی اطلاعات بپردازیم. اطلاعات به تمام داده های بامعنی و هدف دار گفته می شود که میتواند به گونه های مختلفی نگه داری شوند. دلایل بسیاری وجود دارند که ما را موظف به اهمیت دادن به مقوله حفاظت از اطلاعات می‌کند. مقوله امنیت برای اطلاعات یک مقوله مهم، بسیار وسیع و پیچیده است که دستیابی به آن علاوه بر زیرساخت های لازم، نیازمند دانش تخصصی درباره مدیریت اطلاعات، فناوری‌های جدید است.

تعریف جهانی امنیت اطلاعات

امنیت اطلاعات شامل فرایند محافظت از تمامی اطلاعات حساس در مقابل حملات عمد و یا غیرعمد و فعالیت های غیرمجاز از جمله دسترسی، استفاده، افشاء، تغییر، تخریب و یا اختلال در اطلاعات خواهد بود. ذاتا افراد برای ادامه حیات خود نیاز به حفاظت از اطلاعات و دارایی های خود دارند. و برای این حفاظت نیاز است تا دانش و علم خود را افزایش دهند. پس امنیت اطلاعات نیازمند دانش تخصصی و  استفاده از ابزارها و روش های حفاظت از داده ها در برابر دسترسی و تغییرات است.

3 اصل مهم امنیت اطلاعات

3 اصل مهم امنیت اطلاعات

  • محرمانگی Confidentiality: محرمانگی به این موضوع میپردازد که اطلاعات درحال ارسال تنها توسط فرستنده و گیرنده قابل مشاهده باشد.
  • یکپارچگی Integrity: یکپارچگی یعنی تمامی اطلاعاتی که درحال ارسال هستند بدون هرگونه تغییری ارسال شود و به دست گیرنده برسد.
  • در دسترس بودن Availability: دردسترس بودن نیز به این معناست که داده ها برای ذخیره سازی پذیرش و یا محافظت در دسترس باشند.

موارد بالا سه مفهوم اساسی برای حفاظت از اطلاعات وجود دارد. توجه نمایید که این مفاهیم را به صورت اختصار با عنوان CIA می‌شناسند. مفهوم CIA در کنار امنیت سخت افزار و نرم افزار مفهوم پیدا میکند. قبل از هر اقدامی لازم است تا زیرساخت مناسب فراهم نمایید. در این مرحله لازم است تا میزان آسیب پذیری بررسی شود. و از میزان و سطح محرمانه بودن اطلاعات آگاهی داشته باشید تا بهترین راهکار را انتخاب نمایید.

اقدامات لازم جهت حفاظت از اطلاعات

قبل از هر اقدامی برای امنیت اطلاعات لازم است تا زیرساخت مناسب فراهم نمایید. در این مرحله لازم است تا میزان آسیب پذیری بررسی شود. و از میزان و سطح محرمانه بودن اطلاعات آگاهی داشته باشید تا بهترین راهکار را انتخاب نمایید. تست نفوذ به عنوان یک ضرورت در این امر به شمار میرود. تمامی موارد زیر برای تهیه یک سیستم حفاظت از اطلاعات در برابر تهدیدات نیاز به بررسی دارند.

  • MAIL
  • DNS
  • سیستم های فایروال
  • ساختار کلمات عبور
  • سیستم های پروتکل انتقال فایل FTP
  • وب سرورها
  • PBX

به مرور زمان روش‌های حفاظت از اطلاعات تغییر پیدا کرده‌اند و امروزه برای امنیت اطلاعات بیشتر از ابزارهای خودکار و هوشمند استفاده می‌شود.

دلایل نیاز به تکنیک‌های حفاظت از اطلاعات

دلایل نیاز به تکنیک‌های حفاظت از اطلاعات

هر سازمان در حیطه کاری خود به موارد زیر حتما نیاز پیدا خواهد کرد. بنابراین لازم است تا راهکارهایی برای این موارد در برابر آسیب در نظر گرفته شود.

  • جابه جایی امن اطلاعات
  • جلوگیری از سرقت اطلاعات
  • حفاظت از حقوق معنوی داده ها
  • نظارت به دسترسی ها

یکی از کاربردی‌ترین راهکارهای پیشنهادی ممکن برای مدیریت تهیدات استفاده از UTM است. این سامانه در دسته فایروال‌های نسل 3 شناخته شده است. UTM یعنی سامانه مدیریت یکپارچه تهدیدات و یکپارچه بودن آن به این معناست که علاوه بر فایروال شامل سیستم های دیگری نظیر سیستم های مدیریتی، امنیتی و نظارتی نیز می‌شود.

سامانه utm رها

سامانه مدیریت یکپارچه تهدیدات رها بر پایه محصولات امنیتی Kerio و SOPHOS و Bitdefender یک راهکار جامع امنیتی، نظارتی و مدیریتی است که شمارا از انواع دیگر محصولات بی‌نیاز می‌کند. به‌ طور کل این سامانه جوابگوی نیاز تمام مجموعه‌های کوچک و بزرگ است. سامانه مدیریت یکپارچه تهدیدات رها ویژگی‌های بسیار کاربردی دیگر را نیز در قالب یک سامانه با محیط کاری کاربرپسند در اختیار مدیران قرار می‌دهد، به‌ نحوی‌ که هرگونه سیاست را با کمترین دانش شبکه و به‌سرعت بتوانید اعمال کنید. این سامانه  تمامی نیازهای یک سازمان را در نظر گرفته تا بالاترین حفاظت و امنیت اطلاعات را فراهم کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر به صفحه سامانه UTM رها مراجعه کنید.

نتیجه گیری

مقوله امنیت اطلاعات بسیار وسیع و پیچیده است که دستیابی به بالاترین کیفیت و کارایی در این راستا بسیار کار دشواری است. بنابراین توصیه موکد مجموعه رها به شما این است که سامانه مدیریت یکپارچه تهدیدات خود را صرفا از شرکت‌های مذکور تهیه نمایید و به تهیه کردن آن بسنده نکنید! رها باسابقه بیش از ۲۰ ساله در حوزه آی تی و امنیت اطلاعات با بهره‌گیری از تیمی متخصص با مدارک و مدارج بین‌المللی که ممیزی مدیریت امنیت اطلاعات از آن جمله است، در کنار شماست. تا ضمن رعایت الزامات امنیتی نسبت به پیکربندی این سامانه شما اقدام و درنهایت گزارشی از وضعیت و نقشه پیکربندی و نتیجه تست نفوذ شبکه شما را ارائه دهد.

 جهان با گذشت زمان به سوی نوعی فشردگی پیش می‌رود، و زمان و مکان درهم آمیخته خواهد شد.

4.5/5 - (6 امتیاز)
5 نظر برای "آشنایی با مفهوم امنیت اطلاعات" ارسال شده
  1. mobina گفت:

    سلام
    ممنونم از شما برای این محتوا که مفهوم مقاله را بسیار ساده و روان بیان کردید

  2. delaram گفت:

    سلام خسته نباشید
    مقاله خوبی بود

  3. farhad گفت:

    محتوای بسیار خوب و کاربردی

  4. Salman گفت:

    ممنون بابت اطلاعات مفیدتون
    سوالی داشتم از حضورتون: من میخوام عکسها وفیلمهای شخصی رو از داخل گوشی به یک حافظه اکسترنال انتقال بدم ، به نظر شما بهترین روش برای اینکه انها رو نگه دارم واینکه اگر یه درصد دزدیده شد ، دیگه قابل اجرا نباشن چیه؟؟؟
    بعضی ها میگن رمز گذاری خوبه
    بعضی ها میگن قالب بندی اطلاعات( ولی همانطور که میدونید در این روش فقط روی یه دستگاه قالب بندی میشه وفقط هم روی اون خوانده میشه وبه این معنیه که اگه گوشی دزدیده بشه اطلاعات مموری هم میسوزه)
    کدومش خوبه؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید🙏

  5. وحید پورچی کنگرلو گفت:

    ممنون اطلاعات مفیدی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *