آشنایی با طرح صیانت از حقوق کاربران

طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی به چه معناست؟

نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی رای مثبت خود را به بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران دادند. اما اشکالات و انتقادات بسیاری نسبت به این طرح وجود دارد و مخالفان بسیاری برای این طرح وجود دارد. این طرح طی دو سال گذشته تاکنون با تغییرات بسیاری روبرو شده است. اما با این حال نیز آخرین نسخه این طرح نیز با ابهامات بسیار زیادی روبرو است. این طرح بنا به گفته مسئولان برای حفاظت از حقوق کاربران در فضای مجازی در نظر گرفته شده است اما قشر عمده ای از مردم با اجرای آن مخالف هستند. و معتقدند که این طرح آسیبی جدی به کسب و کارهای اینترنتی و متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات وارد مینماید.

تاثیر فضای مجازی بر زندگی انسان

همانطور که روشن است فضای مجازی با تمامی چالش هایی که دارد اما بخش مهمی از زندگی روزمره ما است. و کتمان یا حذف آن کاملا بی‌فایده و در برخی موارد عملا غیر ممکن است. کسب و کارهای اینترنتی اطلاع از اخبار مهم در جهان و اکتشافات جدید در حوزه های تکنولوژی و ارتباطات با دوستان و آشنایان در سراسر جهان تنها بخشی از کاربرد اینترنت و ارتباط مردم با شبکه جهانی است.

جنبه های مثبت فضای مجازی

برخی از جنبه های مثبت فضای مجازی

  • افزایش کارآفرینی: امروزه فضای مجازی یکی از زمینه هایی است که موجب افزایش کارافرینی شده است. و در واقع بسیاری از این طریق درآمد زندگی خود را تامین می‌نمایند.
  • گسترش آموزش: فضای مجازی در دوران کرونا کورسوی امیدی برای فعالیت‌های میلیون‌ها معلم و دانش‌آموز و دانشجو، مدافعان سلامت و مبلغان دینی را فراهم آورد تا خلاءهای ناشی از فراگیری کرونا را در کشور پر کند.
  • برابری فرهنگی: فضای مجازی این امکان را فراهم کرده تا افرادی که در روستاهای دورافتاده زندگی میکنند نیز بتوانند تنها با داشتن یک تلفن همراه هوشمند به تمامی اخبار دنیا دسترسی داشته باشند و استعدادهای خودشان را نیز با دیگر افراد به اشتراک بگذارند. و منجر به برقراری عدالت فرهنگی در تمامی مناطق شده است و دیگر افراد به دلیل دور بودن از پایتخت کشور از شکوفا نشدن استعدادهایشان محروم نیستند. بنابراین لازم است تا ما از چنین فضاهایی حمایت نماییم تا اقداماتی در جهت حذف آن انجام دهیم.

تصویب طرح صیانت از حقوق کاربران

ایده دهندگان طرح صیانت هنوز اطلاعات کافی و شفافی در خصوص این طرح را در اختیار عموم قرار نداده‌اند. و این طرح صرفا در یک جلسه غیرعلنی به تصویب رسیده است. و همین موضوع سبب واکنش و اعتراض مردم شده است. بنا به تقاضای عده‌ای از نمایندگان مردم برای بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی بر اساس اصل 85 قانون اساسی با 121 رای موافق در صحن مجلس تصویب شد.

تصویب طرح صیانت و اصل قانون 85

اصل 85 قانون اساسی

اصل 85 قانون اساسی بیان می‌کند: که سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست. مجلس نمی‌تواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیاتی واگذار کند. ولی در موارد ضروری می‌تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون‌های داخلی خود تفویض کند. در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می‌نماید به صورت آزمایشی اجرا می‌شود. و تصویب نهایی آن ها با مجلس خواهد بود.

همچنین مجلس شورای اسلامی می‌تواند تصویب دائمی اساسنامه سازمان ها، شرکت ها، موسسات دولتی یا وابسته به دولت را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون های ذیربط واگذار کند. و یا اجازه تصویب آن ها را به دولت بدهد. در این صورت مصوبات دولت نباید با اصول و احکام مذهب رسمی کشور و یا قانون اساسی مغایرت داشته باشد، تشخیص این امر به ترتیب مذکور در اصل نود و ششم با شورای نگهبان است. علاوه بر این، مصوبات دولت نباید مخالفت قوانین و مقررات عمومی کشور باشد و به منظور بررسی و اعلام عدم مغایرت آن ها با قوانین مزبور باید ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی برسد.

سخنان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در رابطه با طرح صیانت از حقوق کاربران

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: ضرر پیش نویس طرح صیانت از کاربران فضای مجازی که روی میز است. بسیار زیاد است و طراحان آن به اهداف مدنظر نمی‌رسند. امیدواریم‌آنچه در رابطه با طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی تصویب می شود به سود ملت باشد.

نتیجه گیری

این محدویت باعث حریص شدن افراد در دست یابی به آن به طرق متعدد می‌شود. بنابراین با اقدامات جبری نمیتوان مردم را از دسترسی به حق و حقوق فرهنگی خویش محروم کرد. بسیاری از منتقدان به این طرح بیان می‌کنند. که مردم ما به این آگاهی و درک رسیده‌اند که به هنگام ورود به فضای مجازی از چه مطالبی استفاده نمایند. و به بلوغ فرهنگی رسیده‌اند و این حجم از نگرانی از سوی مجلس و برخی از گروه ها بیش از حد و به اصطلاح کاسه داغ تر از آش شدن است. و لازم است تا مردم آزادی عمل داشته باشند.

افرادی که در این حوزه نگران هستند و معتقدند که فضای مجازی دارای خطراتی است باید به دغدغه های جامعه و افراد توجه داشته باشند. و تلاش کنند تا این فضا به نحو مطلوب گسترش پیدا کند. همچنین آگاهی و شناخت جامعه نسبت به خطرات احتمالی را افزایش دهند. با طرح صیانت از حقوق کاربران بحران بسیار بزرگی برای میلیون ها کسب و کار اینترنتی ایجاد خواهد شد. اما با تمامی این موارد همچنان یک کمیسون ویژه در بهارستان در حال بررسی و تصویب این طرح است. که پس از تصویب شورای نگهبان اجرایی خواهد شد.

لازمه دورماندن از تهدیدات آموزش است نه محدود سازی.

5/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *