مجازی ‌سازی برنامه‌

مجازی سازی برنامه به معنای استفاده از فناوری مجازی‌ سازی برای اجرا و مدیریت اپلیکیشن‌ها است. در این روش، هر اپلیکیشن درون یک محیط مجازی اجرا می‌شود که از سیستم‌عامل و منابع سخت‌افزاری مجازی بهره می‌برد. این محیط‌های مجازی به نام “ماشین مجازی” شناخته می‌شوند. در مجازی‌سازی اپلیکیشن، هر اپلیکیشن به صورت جداگانه و در یک محیط ایزوله اجرا می‌شود، به‌طوری که تأثیرات یک اپلیکیشن بر روی دیگر اپلیکیشن‌ها به حداقل رسیده و امکان ایجاد تداخل یا مشکلات سیستمی کاهش می‌یابد. این رویکرد امکان اجرای چندین نسخه از یک اپلیکیشن یا اجرای اپلیکیشن‌های مختلف با نسخه‌های مختلفی از سیستم‌عامل را نیز فراهم می‌کند.

مجازی‌ سازی اپلیکیشن می‌تواند برای یک سازمان با پراکندگی شعب ازنظر جغرافیایی در ابعاد بزرگ چندین هزار کاربر مورد استفاده قرار بگیرد. که امکان استفاده از برنامه‌ی موردنظر کاربر را بدون اینکه بر روی سیستم شخصی‌ نصب شود فراهم می‌کند. یعنی کاربران هیچ نیازی به نصب یا اجرای برنامه‌های اضافی ندارند. به‌ عبارت‌دیگر فارغ از اینکه کاربر از چه دستگاهی استفاده می‌کند (لپ‌تاپ، رایانه معمولی، تبلت، موبایل، تین کلاینت) با هر نوع سیستم‌عامل و هر مقدار توان سخت‌افزاری، هر نوع برنامه‌ای را جهت بهره‌برداری در اختیارش قرار می‌دهید. به‌ عنوان‌ مثال اگر حتی کاربر دارای رایانه‌ای با ویندوز با نسخه پایین ۳۲ بیتی ضعیف نیز باشد، می‌تواند روی همین ویندوز از طریق مجازی سازی برنامه ها، از نرم‌افزار سنگین اتوکد سه‌ بعدی با عملکرد بسیار مطلوب استفاده کند.

یعنی بدون توجه به نوع ویندوز نصب‌شده‌ی رایانه‌ی کاربر، در نصب برنامه‌ها آزادی عمل دارید. و بدون هیچ محدودیتی نسبت به دستگاه کاربر، خود تصمیم گرفته و نرم‌افزارهای موردنیازش را به او ارائه دهید. امروزه یکی از مهم‌ترین اقدامات مدیران IT مهاجرت به زیرساخت‌های مجازی‌ است. در ادامه نیز به دلایل استفاده سازمان‌ها از مجازی سازی برنامه ها می‌پردازیم.

۶ دلیل استفاده از مجازی سازی برنامه ها در سازمان‌ها

دلایل استفاده از مجازی سازی برنامه در سازمان ها
  • کاربری آسان:

    کاربر می‌تواند تنها با چند کلیک ساده از هر برنامه و نرم‌افزاری (با نسخه‌های مختلف آن)، بدون هیچ نقصی استفاده کند که درنهایت منجر به افزایش سرعت می‌شود.

  • عدم نیاز به ارتقا سخت‌افزاری و سیستم‌عاملی کاربران:

    چنان‌چه دستگاه‌های مجموعه شما به لحاظ سخت‌افزاری یا نرم‌افزاری، حداقل نیازهای (minimum requirements) لازم را، جهت نصب سیستم‌عامل و نرم‌افزار نداشته باشند به‌جای پرداخت هزینه‌های گزاف جهت ارتقای آن‌ها، با بهره‌وری از مجازی سازی برنامه ها، هر نوع نرم‌افزاری را باکیفیت مطلوب در اختیار داشته باشید.

  • امنیت اطلاعات:

    احتمال دارد سازمانی به لحاظ امنیتی امکان نصب نرم‌افزاری خاص که ریسک بالایی را به همراه دارد بر روی سیستم کاربر نداشته باشد. در این حالت با استفاده از مجازی سازی برنامه نرم‌افزار موردنظر را در مکانی غیر از رایانه‌ی شخصی کاربر نصب کرده و تنها دسترسی به نرم‌افزار موردنظر را در اختیار کاربر قرار دهید.

  • دسترسی هم‌زمان و مستقل چند کاربر از یک برنامه:

    در بسیاری از مجموعه‌ها، نرم‌افزارها و برنامه‌هایی وجود دارند که لایسنس آن‌ها خریداری شده است و فقط تعداد محدودی کاربر با تعداد مشخصی رایانه می‌توانند از آن استفاده کنند، با استفاده از مجازی‌سازی برنامه ها می‌توانید بدون محدودیت از آن برنامه ها استفاده کنید.

  • نرم‌افزارهای خاص متصل به دستگاه‌های خاص

    نرم‌افزارهایی را در نظر بگیرید که به یک دستگاه خاص متصل هستند. به‌طور مثال: نرم‌افزارهای موجود در آزمایشگاه را در نظر بگیرید که هرکدام به یک دستگاه آزمایشگاهی خاص متصل است، یک کاربر روزانه باید اطلاعاتی را وارد و دیگری داده‌هایی را استخراج کند و احتمال اینکه پزشک بخواهد به اطلاعاتی از بیمار، جهت اعلام نظر پزشکی خود دسترسی داشته باشد زیاد است؛ یعنی سه نفر به استفاده روزانه از یک نرم‌افزار به‌نحوی‌که تنها باید با یک رایانه کار کنند، احتیاج پیدا می‌کنند. این در حالتی است که نرم‌افزار موردنظر به یک دستگاه آزمایشگاهی خاص متصل است، بنابراین با مجازی‌سازی برنامه امکان دسترسی به برنامه موردنظر را، برای هر سه کاربر مهیا کنید.

  • بهره‌مندی از دورکاری

    دورکاری یک مسیر اجتناب‌ناپذیر برای مدیریت مدرن هست که در این مسیر یک ارتباط جدید بین کار، کارمند و مدیر به وجود می‌آید، به‌طوری‌که کارمند به‌جای این‌که در محل کار حاضر شود و وظایف خود را انجام دهد، وظایف موردنظر کارفرمای خود را از راه دور انجام می‌دهد.

    حال با مجازی‌سازی برنامه ها به سمت دورکاری نزدیک شوید و هزینه‌های کسب‌وکار خود را به حداقل برسانید و صرفاً بابت خدمت و نتیجه‌ای که دریافت می‌کنید هزینه کنید.
    با استفاده از مجازی‌سازی برنامه کارمند شما دیگر نیازی ندارد از سیستم شخصی موجود در منزل خود به رایانه موجود در سازمان متصل شود، تنها کافی است با اجرای یک اپلیکیشین روی رایانه خود شروع به فعالیت کند.
    این در حالتی است که کاربر از سیستم‌عامل و برنامه‌های موجود سیستم خود در کنار نرم‌افزار مجازی سازی شده استفاده می‌کند.

    در نظر بگیرید که مجموعه‌ی شما دارای شعبه دیگری باشد یا اینکه کارمند شما موظف است خارج از اداره سمیناری را در حالت ویدئو کنفرانس برگزار کند، با بهره‌مندی از دورکاری و مجازی سازی برنامه ها، وظایف سازمانی بسیار آسان‌تر قابل انجام خواهد بود.

تفاوت مجازی سازی دسکتاپ (VDI) با مجازی سازی برنامه (Application Virtualization)

منابع سخت‌افزاری

در مجازی سازی برنامه ها برای راه‌اندازی، منابع سخت‌افزاری بسیار کمتری در مقایسه با VDI، لازم است.
مجازی سازی دسکتاپ، کاربر با یک نمونه‌ی غیرواقعی از میز کار خود روبه‌رو می‌شود؛ یعنی کاربر از راه دور به دسکتاپ دسترسی پیدا می‌کند.
در این حالت برای تأمین نرم‌افزارهای موردنیاز کاربر علاوه بر نمایش نرم‌افزارها، سیستم‌عامل موردنیاز کاربر نیز باید به او عرضه شود، اما در مجازی سازی برنامه ما تنها برنامه‌های موردنیاز کاربر را در اختیارش قرار می‌دهیم.
که در این صورت میزان مصرف منابع سخت‌افزاری در ارائه نرم‌افزارها به کاربر در مقایسه با ارائه سیستم‌عامل علاوه بر نرم‌افزار، به‌مراتب کمتر خواهد بود و این بدان معنی است که در مجازی سازی برنامه ها در مقایسه با مجازی سازی میز کار، منابع سخت‌افزاری کم‌تری استفاده می‌شود.
درواقع با مجازی سازی برنامه مدیران کمتر درگیر پیچیدگی‌های مجازی سازی می‌شوند و سرور بار کاری کمتری را تجربه می‌کند.

ابزارهای مدیریت نرم‌افزارها

ابزارهای مدیریت نرم‌افزارها در مجازی سازی برنامه ها، در مقایسه با مجازی سازی دسکتاپ، بسیار بیشتر است. وجود ابزارهای اختصاصی جهت مدیریت انواع نرم‌افزارها و ویژگی‌های آن‌ها در زیرساخت مجازی سازی برنامه ها وجود دارد. این ابزارهای اختصاصی امکان نصب یک برنامه در نسخه‌های مختلف به‌نحوی‌که برنامه‌ها هیچ تداخلی باهم نداشته باشند را فراهم می‌کند. در مجازی سازی برنامه نرم‌افزارهای متنوعی در پوشه‌ها و فایل‌های مختلف قرار می‌گیرند و تجمیعی از آن‌ها در قالب یک بسته به هر کاربر ارائه می‌شود. در این صورت کاربر یک تجربه‌ی حرفه‌ای در کار کردن با نرم‌افزارها را احساس خواهد کرد. یعنی هیچ‌گونه تفاوتی احساس نمی‌کند و با یک نمونه‌ی واقعی از نرم‌افزارهای موردنیازش کار می‌کند.
هم‌چنین به علت دسترسی به میز کار (دسکتاپ) شخصی خود، روند بارگذاری فایل های موردنیازش از سیستم را انجام می‌دهد. اما در مجازی سازی دسکتاپ، میز کاری که کاربر مشاهده می‌کند دسکتاپ ریموت کامپیوتری است که در جای دیگری قرار دارد. در این صورت به‌ناچار باید بین میزکاری خود و میزکاری مجازی شده یکی را انتخاب کند.

مزایای مجازی سازی برنامه ها

  1. نصب و راه‌اندازی آن بسیار آسان است.
  2. بالاترین سازگاری نسبت به مجازی سازی دسکتاپ را دارد.
  3. پهنای باند بسیار کمتری برای استفاده از برنامه های مجازی در مقایسه با دسکتاپ مجازی موردنیاز است.
  4. استفاده از منابع سخت‌افزاری کاربر سبب صرفه‌جویی در منابع سرور می‌شود.
  5. تداخلات نرم‌افزاری حذف می‌شوند.
  6. به‌روزرسانی نرم‌افزارهای مجموعه به حداقل می‌رسد.
  7. بالاترین شاخص‌های امنیت اطلاعات را، نسبت به دیگر مجازی سازی ها (دسکتاپ، میز کار، سرور) دارد.
  8. هیچ‌گونه وابستگی به سیستم‌عامل کاربر ندارد.
  9. بهره وری بالاتر و استفاده بهینه از منابع سخت افزاری با این روش وجود دارد.
  10. امکان مدیریت و کنترل آسان برنامه‌ها و منابع مجازی، از جمله افزودن، حذف و تنظیم تخصیص منابع وجود دارد.
  11. امکان ایجاد تغییرات آسان و سریع در این روش وجود دارد.
مجازی-سازی-برنامه-چیست؟

چگونگی استفاده یک کاربر از برنامه‌های مجازی

۱. از طریق مرورگر:
کاربر صرفا از طریق یک مرورگر اینترنتی با کمترین پهنای باند به هر نرم‌افزاری می‌تواند دسترسی داشته باشد.
(به‌عنوان‌مثال کاربر می‌تواند نرم‌افزار فتوشاپ را در فایرفاکس خود باز کند) برای مشاهده دمو می‌توانید به آدرس VDI.dev مراجعه کنید.
۲. از طریق از اپلیکیشین
کاربر با اجرای یک اپلیکیشن کم‌حجم در هر نوع وسیله‌ای (تلفن همراه، لپ‌تاپ، کامپیوتر) باقابلیت پشتیانی از راه دور، از نرم‌افزار مربوطه استفاده می‌کند.

رضایت مشتریان ما دلیل بر کیفیت خدمات ماست!

با مفهوم مجازی سازی برنامه ها به‌خوبی آشنا شدیم، برای این مفهوم شرکت‌های مختلفی مانند Microsoft، Citrix،VMware با توجه به نوع مشتریان، محصولات متفاوتی را معرفی کرده‌اند.
مجازی سازی برنامه ها می‌تواند برای دو نفر داخل یک دفتر کار کوچک یا برای یک سازمان با پراکندگی شعب ازنظر جغرافیایی در ابعاد بزرگ چندین هزار کاربر باشد.
رها با در نظر گرفتن نیاز، زیرساخت و بودجه مشتری، مناسب‌ترین راهکار را به‌صورت کاملاً رایگان ارائه می‌دهد.

و اما چند سؤال؟

زمانی که کاربر شما برنامه crm را باز می‌کند تمام اطلاعاتی که در پنجره‌ی مرورگر می‌بیند از سمـت سرور به‌صورت اطلاعات به رایانه‌ی شخصی کاربر انتقال پیدا می‌کند. و این یعنی جریان اطلاعات در بستر اینترنت وجود دارد. اما با مجازی‌سازی برنامه‌ها می‌توانیم این جریان اطلاعات را نداشته باشیم و کاربر تنها دیفرانسیل تصویر (تغییرات رنگی پیکسل نسبت به فریم قبلی) را ببیند.

زیرا حتی یک عامل نفوذی با دسترسی به الگوریتم‌های رمزنگاری و فشرده‌سازی هم نمی‌تواند به اطلاعات دسترسی پیدا کند!
یعنی حتی اگر عامل نفوذی از ابتدای یک نشست شروع به شنود کند و حتی الگوریتم‌های رمزنگاری و فشرده‌سازی را نیز بداند پس از بازگشایی یه بسته، تنها با اطلاعاتی مواجه خواهد شد شامل: رنگ پیکسل با مختصات X به‌اندازه Y تغییر کرده است. و درواقع هیچ اطلاعاتی به دست نیاورده است.
به همین خاطر حتی پنتاگون، سامانه‌های وب بیس خود را پشت مجازی سازی برنامه ها برده است، زیرا با مجـازی سـازی برنامه ها جاری بودن اطلاعات در شبکه وجود ندارد.

در حال حاضر اکثر مجموعه‌ها، فرآیندهای داخلی سازمان خود را در قالب نرم‌افزارهای تحت وب درآورده و از آن استفاده می‌کنند، اما همچنان به نرم‌افزارهایی نیاز دارند که نمی‌توانند آن‌ها را تحت وب استفاده کنند. به‌عنوان‌مثال فتوشاپ، اتوکد و .. اما به کمک مجازی سازی برنامه ها، می‌توانند تمامی نرم‌افزارها را در کنار دیگر برنامه‌های وب بیس خود، به‌راحتی تحت مرورگر اینترنت استفاده کنند.

دریافت PDF مجازی سازی برنامه

۵/۵ - (۲ امتیاز)