دورکاری چیست؟
معنی دورکاری: دورکاری را میتوان «انجام وظایف سازمانی، خارج از محیط فیزیکی سازمان، اداره، کسب و کار یا شرکت تعریف کرد.»
وظایف سازمانی: تمام مواردی که یک کارمند باید برای سازمان خود انجام دهد که طبق شرح وظایف خود در شناسنامه شغلی برای سازمان انجام می دهد. یعنی وظایفی که بابت آن از کارفرمای خود حقوق میگیرد.
به عنوان مثال پاسخگویی به مشتریان، انجام امور مالی و حسابداری، انجام وظایف خود در سامانهها و نرم افزارهای اداری مانند CRM و ERP و … . موارد بسیاری را برای وظیفه سازمانی میتوان نام برد از جمله طراحی و تولید و بررسی انواع پروژهها و طرحها، و … . تمام موارد با توجه به حوزه فعالیت سازمان و شغل میتواند متفاوت و شخصیسازی شده باشد.
انواع دورکاری
دورکاری را میتوان به ۵ دسته تقسیمبندی نمود:
- دورکاری سیار: در این نوع، کارمندان میتوانند در هر مکانی (مکان هایی که متعلق به کارفرما نیست) و از طریق هر دستگاهی (رایانه شخصی، لپ تاپ، گوشی موبایل و…) وظایف خود را انجام دهند.
- دورکاری چند جایی محدود: در این نوع دورکاری، کارمندان صرفا میتوانند از چند محل مشخص اقدام به انجام وظایف سازمانی خود کنند. بهعنوان مثال، کارمند فقط می تواند از طریق رایانه شخصی خود در منزل و یا صرفا از طریق لپ تاپ شرکت که در اختیار وی قرار دارد وظایف خود را انجام دهد. (این نوع، صرفا از طریق دستگاههای مشخص شده و یا مکانهای مشخص شده قابل انجام است).
- دورکاری در خانه (خانه کاری): در این مورد، کارمندان صرفا از داخل منزل (از یک رایانه مشخص) وظایف سازمانی خود را برای یک یا چند سازمان یا کارفرما انجام میدهند.
- دورکاری شناور سازمانی: در این نوع، کارمندان میتوانند وظایف خود را از طریق هر رایانه ای که درون هر یک از دفاتر (شعب) سازمان قرار دارد انجام دهند. در اینجا، کارمندان محدود به یک رایانه مشخص در یک محل مشخص در داخل سازمان نیستند. و میتوانند کلیه وظایف خود را در هر لحظه از طریق هر رایانه ای در هر شعبهای از سازمان در هر شهری انجام دهند.
- دورکاری آزاد یا فریلنسینگ: در این مورد هم، کارمند وابستگی حقوقی به سازمان یا کارفرمای مشخصی ندارد. و در قالب پروژه ای کار میکند. و دسترسی به منابع اطلاعاتی سازمانی و یا نرم افزارهای سازمانی ندارد. صرفا از طریق رایانه شخصی خود پروژههایی که اخذ نموده است را انجام میدهد و خروجی را به کارفرما تحویل میدهد.
چه مشاغلی میتوانند دورکاری کنند؟
تمامی مشاغل واحدهای فروش، رسانه، مالی، روابط عمومی، مدیران میانی، مدیران ارشد، واحد طراحی و تولید، واحد مهندسی، واحد گرافیک و … میتوانند به این صورت فعالیت کنند.
چه مشاغلی نمیتوانند دورکاری کنند؟
مشاغلی که کار آنها به نحوی فیزیکی با برخی از دستگاهها و یا ماشینآلات می باشد. مانند اپراتورهای فیزیکی دستگاههای تولیدی یک کارخانه و یا کارکنان انبار که به صورت فیزیکی در حال پردازش کالا هستند. نمیتوانند به این صورت فعالیت کنند.
مزایای (فواید) دورکاری
هر سازمانی باید بداند دورکاری چه مزایایی دارد:
- کاهش جبر جغرافیایی در بهره مندی از فرصت های شغلی برابر.
- کاهش هزینههای سازمان (مصرف انرژی، روشنایی، مصرف لاجستیکی نیروهای مقیم، کاهش خالص پرداختی به کارمندان و…).
- افزایش درآمد خالص کارمندان (حذف هزینههای ایاب و ذهاب، افزایش تایم کاری مفید و…).
- اصلاح فرهنگ حمل و نقل عمومی.
- اصلاح فرهنگ کار برای خانوادههایی که همسران در آنها هر دو شاغل هستند.
- اصلاح فرهنگ تربیت کودکانی که والدین آنها شاغل هستند.
- افزایش بهرهوری نیروی انسانی سازمانها.
- کاهش پدیده مهاجرت به شهرها و از بین رفتن زیر ساخت های اجتماعی در روستاها.
- کاهش معضل ترافیک جادهای و شهری و رفع محدودیتهای اساسی در مدیریت آن.
- تقویت فرهنگهای قومی و بومی و عدم اجبار آنها به یکسانسازی فرهنگی با فرهنگ اکثریت.
- کاهش فاصلهی طبقاتی.
- اصلاح فرهنگ الگوی مصرف انرژی.
- افزایش راندمان کاری دولت.
- تحقق آرمانهای دولت الکترونیک.
- کاهش هزینههای اقتصادی.
- گسترش انواع سامانههای نرمافزاری فارغ از ظرفیتهای سختافزاری موجود.
- افزایش امنیت سایبری سازمانها.
- تحقق آرمانهای مبحث پدافند غیرعامل.
- تحقق هر چه بیشتر شایسته سالاری در نظام فرهنگی.
- ارتقا فرهنگ نظارت و مدیریت بر حسن عملکرد پرسنل.
میتوانید تمامی موارد فوق به همراه توضیحات تکمیلی برای هر یک را درفایل pdf مطالعه کنید.
برای دانلود فایل pdf مزایای فرهنگی اجتماعی دورکاری کلیک کنید.
سامانه دورکاری چیست؟
تعریف کلی: این سامانه که ترکیبی از نرمافزار و سختافزار است که به سازمانها این امکان را میدهد تا کاربران خود در هر کجای از شبکه (اینترنت، شبکه ملی، اینترانت سازمان) به میز کار خود و تمامی برنامههای سازمانی خود شامل:
- انواع اتوماسیونهای سازمانی
- تلفن داخلی و سازمانی خود
- برنامههای اداری و سازمانی خود
- اطلاعات سازمانی
- وب اپلیکیشنهایی سازمانی خود
دسترسی کامل دارد و میتواند بدون کوچکترین خللی از هر محلی با بالاترین ویژگی های امنیتی (امنیتی بالاتر از حالتی که حتی کاربر مورد نظر به صورت فیزیکی در خود سازمان حضور داشته باشد). به تمامی وظایف خود بپردازد. این سامانه با قرار گرفتن در لبه ی بیرونی شبکه داخلی یک سازمان قرار میگیرد و امکانات زیر را در اختیار ما قرار میدهد:
- پیوست و یکپارچگی با زیر ساخت سرور مجازی
- پیوست و یکپارچگی با زیر ساخت میز کار مجازی(Desktop Virtualization)
- ایجاد امکان دور کاری برای پرسنل در هر جایی از شبکه ی برون سازمانی
- یک دیواره آتش قدرتمند
- متناسب سازی میز کار هر کاربر با پهنای باند هر کاربر در مقصد
- متناسب سازی میز کار هر کاربر با کیفیت شبکه هر کاربر در مقصد
- یکپارچه سازی صددرصد سیستم مدیریت زیر ساخت میز کار مجازی با سیستم توزیع میز کار مجازی برون سازمانی
- نظام جامع کنترل و نظارت بر ارتباطات میز کار و برنامه های سازمانی
چنانچه به اطلاعات فنی و تخصصی بیشتری نیاز دارید. به پیوست فنی محصول مراجعه کنید، زیرا اطلاعات ارائه شده در فوق صرفا جهت آشنایی کلی با محصول در راستای ورود به محور فرهنگی آن بوده است.
دورکاری در حوزههای مختلف
دورکاری در حوزههای مختلف مبحثی که اخیرا مورد توجه افراد زیادی قرار گرفتهاست و طرفداران بسیاری را نیز با خود همراه کردهاست. در اکثر حوزهها امکانپذیر است. امروزه کارمندان و صاحبان کسب و کار با هر توانایی میتوانند در هر وقت و در هر جا با رایانه شخصی به کارهای خود بپردازند. این موضوع باعث سرعت بخشیدن به انجام کارها و افزایش کارایی کارمندان میشود.
تمهیدات لازم برای دورکاری: (مواردی که برای دورکاری لازم است)
فراهم کردن امکان دورکاری یعنی، ارائه دسترسی لازم به تمامی نرم افزارها، وب سرویسها، سیستم عاملها، و سرویسها نظیر تلفن سازمانی، دسترسی به بایگانی مدارک و … به کارمندان خارج از سازمان، به نحوی که بتوانند بدون کاهش کیفیت و بدون هیچگونه دغدغهی امنیتی به وظایف خود را بدون کم و کاست انجام دهند، برای محقق شدن این فرآیند جذاب ابتدا لازم است انواع دورکاری از نظر زیرساخت را بررسی کنیم.
رابطه دورکاری با رایانش ابری
میتوانید تمامی توضیحات برای این مورد را در بررسی ویژگیها و راهنمای استفاده از سامانهی نرم افزارهای توسعهدهندگان VDI مطالعه کنید.
انواع دورکاری از نظر زیر ساخت: (مزایا و معایب)
- ایجاد دورکاری به روش سنتی:
در این نوع زیر ساخت سنتی، به این صورت عمل میشود که از طریق اینترنت، به صورت ریموت، دسترسی کاربران را به رایانه آنها در درون سازمان فراهم میکنیم، که مشکلات بسیاری دارد مانند:
– باید برای هر کارمندی درون سازمان یک رایانه وجود داشته باشد که همیشه روشن باشد.
– امنیت بسیار پایین، در این حالت، چون مجبور هستیم برای هر کارمند یک مسیر باز به رایانه آن کاربر داشته باشیم. لذا به تعداد کاربران مسیرهایی بازی به داخل شبکه سازمان وجود دارد. که تامین امنیت آنها بسیار پیچیده خواهد بود. که بعضا با استانداردهای امنیت اطلاعات در تعارض است. و به دلیل این ریسک بالا، اغلب مجموعه ها از این دورکاری اجتناب می کنند. (البته بعضی از مجموعهها با ترکیب این راهکار سنتی با برخی از سرویس ها مانند VPN و یا امضای دیجیتال سخت افزاری (TOKEN) تا حدی امنیت آن را قابل قبول می کنند).
– مصرف پهنای باند بسیار زیاد برای هر کارمند، یک ریموت انجام میشود. که پهنای باندی که برای این اتصالهای ریموت مصرف میشود زیاد است. و با توجه به زیرساخت فعلی اینترنت، تامین این پهنای باند برای اغلب مجموعهها غیرممکن (به لحاظ زیرساختی) و یا هزینهای بسیار بالا دارد.
– عدم امکان مدیریت و اعمال محدودیت بر ورود اطلاعات به سازمان و خروج اطلاعات سازمانی توسط کارمندان، با برقراری اتصال ریموت، کارمندان میتوانند به رایانه خود در داخل سازمان، اطلاعات وارد کنند. و یا از طریق آن اطلاعات سازمانی را خارج کنند.
– کیفیت پایین و تاخیر در تصویر: به دلیل ماهیت این نوع ارتباط (اتصال ریموت Remote Desktop) فارغ از میزان پهنای باند، کاربران تصویر مطلوبی از رایانه خود که در داخل سازمان است و به آن ریموت میزنند دریافت نمیکنند. و این بدان معناست که حتی اگر پهنای باند مطلوبی هم باشد. باز به دلیل اینکه قرار است تصویر رایانه کارمند از کامپیوتر وی از داخل سازمان به محل فیزیکی کارمند منتقل شود. این انتقال همیشه با تاخیر خواهد بود.
- ایجاد دورکاری از طریق سامانه دورکاری رها (Easy Scaler):
این سامانه که قدرت گرفته از سامانههای مختلفی شامل: سامانه میز کار مجازی سیتریکس (Citrix VDI)، سامانه مدیریت ارتباط سیتریکس (Citrix NetScaler)، سامانه به اشتراکگذاری کارت گرافیک رها (Raha GPU Sharing Technology)، سامانه یکپارچه مدیریت تهدیدات (UTM)،… برترین تجربه ایجاد دورکاری در جهان را ارائه میدهد. که فاصله بسیار زیادی از رقبای این حوزه مانند خود کمپانی سیتریکس و یا کمپانی وی ام ور و مایکروسافت دارد. (برای مقایسه کامل این محصول با محصولات مشابه در حوزه دورکاری کلیک کنید) و گواه این ادعا، گواهی حسن انجام کار از مشتریان بزرگی مانند: دانشگاه هوارد یونیورسیتی آمریکا، شرکت بین المللی بولو بلاد استرالیا، دولت عراق، سازمان بنادر و دریانوردی جمهوری اسلامی ایران و … میباشد. که از جمله ویژگی های این سامانه قدرتمند نوین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– بالاترین استانداردهای امنیت اطلاعات طبق استاندارد ISO27001، در این راهکار دورکاری، هیچگونه اطلاعاتی بین سازمان و کارمند دورکار مبادله نمیشود. صرفا سیگنال موس و کیبورد و دیگر لوازم جانبی سمت کاربر پس از فشردهسازی و رمزنگاری در داخل یک تونل ایمن دیجیتال برای سازمان میآید. و پس از احراز هویت چند مرحلهای، تمامی پردازشهای مورد نیاز کاربر در درون سازمان و طبق سیاستهای امنیتی سازمان انجام میشود. و خروجی آن، نه به صورت تصویر، بلکه صرفا تغییرات پیکسلی که در هر لحظه ایجاد میشود فشرده، رمزنگاری شده و در داخل همان تونل امن برای کاربر ارسال میشود.
در این حالت حتی اگر یک عامل نفوذی خارجی، بتواند به داخل تونل ایمن نفوذ کند. و همچنین بتواند الگوریتم فشردهسازی و رمزنگاری را نیز کشف کند. به هیچ وجه به اطلاعاتی دسترسی پیدا نمیکند. بلکه بستههای دیتایی که به دستش میرسد، حاوی یک سری آدرس تغییرات رنگ پیکسلهایی از صفحه نمایش است. که حتی به هیچ وجه ، آن عامل نفوذی قادر به دیدن صفحهای که کارمند دورکار بر روی نمایشگر خود مشاهده میکند هم نیست. چون برای این موضوع لازم است که تمامی تغییرات از لحظه ابتدایی شروع به کار کارمند را بدون حتی از دست دادن یک لحظه داشته باشد.
بدین منظور از الگوریتمهای ایجاد وقفه تعمدی استفاده شده است. که عامل نفوذی حتی پس از نفوذ نیز، هیچ اطلاعاتی به دستش نمی رسد. در خاتمه باید گفت که امنیت اطلاعات در این روش به قدری بالاست که علاوه بر اینکه دولتهایی مانند آمریکا از آن استفاده میکنند. حتی سازمانهای جاسوسی نیز برای ایجاد دورکاری برای کارمندان خود نیز از همین روش استفاده میکنند. برای دانلود فایل pdf ویژگیهای امنیتی دورکاری کلیک کنید.
- در این روش به هیچ وجه نیازی نیست رایانه هر کاربر در داخل سازمان روشن باشد. و یا حتی نیازی نیست هر کارمند داخل سازمان یک رایانه و یا حتی یک سیستم عامل مجازی داشته باشد.
- مصرف پهنای باند ناچیز در این حالت، برای هر کاربر دورکار به طور متوسط پهنای باند زیر ۳۰ کیلو بایت مصرف میشود. و حتی این پهنای باند را برای هر کارمند میتوان روی ۲۰ کیلو نیز محدود کرد، و علاوه بر این نیز روشهایی وجود دارد که برای موارد خاص، این مصرف ناچیز را باز هم تا ۶۰ درصد کاهش داد.
- در این روش دورکاری نوین، علاوه بر اینکه کارمند دورکار در دریافت تصویر خود تاخیری مشاهده نمیکند. (چون تصویری منتقل نمیشود) بلکه از کیفیت بالای تصویر نیز بهره مند است و حتی میتوان رزولوشن های بالایی تا ۸K را نیز به کارمندان دورکار ارائه داد.
- قابلیت ضبط صفحه نمایشگر کارمند از لحظه ورود تا لحظه خروج با حجمی بسیار پایین و دقیقا با همان کیفیتی که کارمند مشاهده میکند. تقریبا برای هر ۸ ساعت کار (یک روز کاری) حجمی معادل ۷۰ مگابایت.
- قابلیتهای بیشتر این محصول را میتوانید در صفحه مربوط به آن (کلیک کنید) مشاهده کنید.
میتوانید نمونه ای از این سامانه را در آدرس VDI.dev مشاهده کنید. البته در نظر داشته باشید که سامانه دموی مذکور در دیتا سنتری در آلمان قرار دارد. و به دلیل اینکه خواستهایم آن را در اختیار عموم قرار دهیم و برای دسترسی به آن هیچ احراز هویتی انجام نمیدهیم. مجبور شدیم مواردی را در آن لحاظ کنیم که تاثیر بسیاری بر کارایی و کیفیت و سرعت آن گذاشته و بسیاری از قابلیتهای آن را نیز بستهایم.
لیست مشتریان
سامانه دور کاری امن cloud os
دروازه ابری EasyScaler یک محصول نرم افزاری است که عملکردی مشابه محصول گران قیمت شرکت Citrix با نام NetScaler VPX دارد. با استفاده از EasyScaler کابران میتوانند به تمامی منابع نرم افزاری داخل سازمان در خارج از آن و بوسیله اتصال اینترنتی دسترسی داشته باشند، برای مثال کاربران میتوانند به سیستم عامل یا نرم افزارهای داخل سازمان با استفاده از تلفن همراه و یک اتصال اینترنتی دسترسی داشته باشند.
EasyScaler در بیان فنیتر میتواند کلیه منابعی که با استفاده از تکنولوژیهای زیر ساخت میز کار مجازی در داخل سازمان و با راهکارهای شرکتهایی نظیر VMware و Citrix و Microsoft و Parallels پیاده سازی شده اند را بدون هزینه های گزاف و به صورت متن باز در اختیار کاربران قرار دهند. لازم به ذکر است که دروازه ابری Easy Scaler به طور کامل طراحی و برنامه نویسی شده است و به واسطه آن سازمانهای مختلف میتوانند از امکانات زیر ساخت میز کار مجازی بر روی ابرها بهرهمند گردند و این سیستم را به هر نحو شخضی سازی کنند. برخی از بازارهایی که EasyScaler به تسخیر آنها پرداخته است: